JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Razmjena učenika

PRVA FAZA projekta „Razmjena učenika“ realizovana je od 16.06. 2018. godine do 24.06.2018.godine. 15 učenika sedmih i osmih razreda su sa nastavnicama Belmom Smailagić i Samirom Numić-Okanović putovali u partenersku školu „Geimeinschaftsschule Schreienesch“ u Friedrichshafen. Za vrijeme boravka u Njemačkoj učenici su bili smješteni u porodicama kod njemačkih učenika.

Uz posjetu nastavi (svaki dan 2 časa) učenici su upoznali grad Friedrichshafen, posjetili muzej „Zeppelin“, imali prijem kod Gradonačelnika, radili na prezentacijama i anketnim upitnicima na temu sport i učestvovali u nizu sportskih aktivnosti jer je i tema razmjene ove godine „Sport povezuje“. Vožnja bicikla, planinarenje Alpama, surfanje po Bodenskom jezeru, učestvovanje u državnim sportskim igrama za mlade i vožnja kajaka su svim učenicima i njihovim nastavnicama bili jako zabavni.

U povratku za Sarajevo učenici su posjetili Minhenu gdje su se provozali podzemnom željeznicom i obišli uži centar Minhena.

Puni pozitivnih utisaka došli su u Sarajevo,  a samo dio doživljaja  zabilježili su fotoaparatom.

Pored toga dolazak naših učenika i nastavnika propratili su i njemački portali, pa jedan od izvještaja možete pogledati na sljedećem linku:
PRVA FAZA

DRUGA FAZA  projekta „Razmjena učenika“ realizovana je od 27.9.2018. do 4.10.2018.godine. U pratnji svojih nastavnika Nicolasa Zeidler i Katharine Sproll, 15 učenika iz partnerske škole „Gemeinschaftsschule Schreienesch“  bili su gosti naše škole i zajedno smo realizovali nastavak teme „Sport povezuje“.

Sportske aktivnosti u Sarajevu su bile: posjeta penjačkom klubu „No comment“, posjeta klubu streljaštva u Zetri, planinarenje na Igmanu i košarkaška utakmica. Za vrijeme posjete ovim klubovima učenici su dobili osnovne informacije o navedenim sportovima i razgovarali su sa voditeljima/trenerima, gospodinom Edinom Zuhrićem i Nedžadom Fazlijom, te se na kraju okušali u ovim sportovima. Planinarenje na Igmanu je svim učesnicima projekta bio najzabavniji dio jer smo na Igmanu imali zajedničko noćenje. Samom planinarenju je prethodila i vježba spašavanja povrijeđenog i pravljenje nosila. Planinarenje i spomenute vježbe su realizovane uz pomoć gospodina Muhameda Hadžiabdića. Košarkaška utakmica je bila u školi, ekipa naše škole igrala je protiv ekipe osnovne škole iz Vogošće. U ekipi škole su bili učesnici projekta, a naši gosti iz Njemačke su bili naši iskreni navijači.

Kulturni program se sastojao od obilaska grada u pratnji turističkog vodiča. Za vrijeme obilaska posjetili smo značajna mjesta u našem gradu, kao i neke sakralne objekte: Staru pravoslavnu crkvu, Jevrejski hram i Begovu džamiju.

Posjeta Njemačkoj ambasadi i razgovor sa gospodinom Jonasom Türkom, atašeom za kulturu i odnose sa javnošću je za sve učenike bio vrlo interesantan i koristan.

Posebno smo bili sretni što smo imali priliku da nas u Vijećnici primi dogradonačelnica gospođa Amina Deljković i podsjeti nas sa važnosti ovakvih projekata i partnerskih odnosa među gradovima, kao što je odnos Sarajeva i Friedrichshafena. Osim samog prijema uživali smo u ljepoti Vijećnice uz kustosa. Završno druženje i dogovor o nastavku saradnje je bio na Žutoj tabiji uz pizzu „Kod Mahira“.

Projekat je vodila nastavnica Belma Smailagić, a  pri realizaciji su pomogli: Zumra Topuz-Agić, Fatima Hajdarević, Edina Salihbegović, Adi Pašić i direktorica škole Fatima Prohić.

Učenici koji su učestvovali u projektu su: Kuštrić Mak Isa, Tahirović Hana, Smailbegović Hanan, Hajrić Nejra, Smajlović Adnan, Salibašić Danina, Sarajlić Muhamed, Tanović Iman, Kadić Armin, Lizde Hanan, Karić Kamran, Karić Fejsal, Smailagić  Tarik, Filipović Tarik, Hajrić Hamza i Bedak Omar.

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com