JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Razmjena učenika sa OŠ „SV. Kiril i Metodije“ iz Skoplja

PRVA FAZA

U okviru projekta “Razmjena učenika” danas su u našu školi došli gosti iz Makedonije. Naša škola je sa zadovoljstvom prihvatila ideju o bratimljenju sa školom “Kiril i Metodije” iz Skoplja. U okviru boravka naših gostiju planiran je obilazak kulturno-historijskih znamenitosti grada, boravak na nastavi u našoj školi, zabavne aktivnosti i naravno boravak u porodicama naših učenika. Ovom prilikom će se posebna pažnja posvetiti školskim lektirama i literaturi koju koriste naši učenici i učenici u Makedoniji.

Fotografije sa ove razmjene možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: RAZMJENA UČENIKA

DRUGA FAZA

Druga faza projekta razmjene učenika naše škole sa OŠ „SV. Kiril i Metodije“ realizirana je u periodu od 30.10. do 2.11.2019. godine. Alihodžić Adna, Mušinović Alma, Čampara Naida, Salčin Soraja, Đumišić Anes, Karić Kamran, Smajlović Adnan, Karić Fejsal u pratnji nastavnica Topuz-Agić Zumre, Numić-Okanović Samire i direktorice škole Prohić Fatime bili su mali ambasadori koji su dobili priliku da u uzvratnoj posjeti upoznaju kulturno-historijske znamenitost ali i obrazovni sistem svojih domaćina. Ideja ove razmjene je želja da se izgradi neraskidivi most prijateljstva između naših škola, kao i gradova Skoplja i Sarajeva. Boravak u Skoplju bio je bogatog sadržaja: prijem kod načelnika Općine Centar koji je učenicima uručio prigodne poklone, posjeta Staroj Čaršiji, crkvi Sv. Spasa u čijem dvorištu je sahranjen istaknuti makedonski revolucionar Goce Delčev, šetnja i razgledanje gradske jezgre, prisustvovanje svećanosti povodom otvorenja novoizgrađene škole Kiro Gligorov, te vožnja žičarom do izletišta Vodno. Naravno, učenici su  prisustvovali i aktivno se uključili u nastavni proces svojih domaćina. Srdačnost, toplina i ljubaznost naših domaćina nadmašila su sva očekivanja kako učenika tako i nastavnika. Ono što je na kraju učinilo uspješnom ovu razmjenu učenika jeste, također, i način na koji su učenici učili o drugoj kulturi, jeziku i zemlji, a to je da su bili aktivni sudionici u svim aktivnostima.

Nakon posjete u holu škole organizovana je izložba fotografija sa zajedničkog druženja,a sve fotografije sa zaniljivog druženja možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: RAZMJENA UČENIKA

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com