JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Ukratko o školi

JU Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić” Sarajevo

Prvi pisani trag o osnivanju i izgradnji narodne osnovne škole u tadašnjoj Nemanjinoj ulici na broju 43 (danas Čekaluša 53) u Sarajevu, nalazi se u Zapisniku sa sastanka Mješovitog školskog odbora za grad Sarajevo, održanog 8.2.1930. godine.

U istom Zapisniku stoji da je glavni inicijator za donošenje ove Odluke bio gospodin Bećir Mehmedbašić, „šef administrativno – pravnog odseka gradskog načelstva“. Iako smo danas svjedoci da se školske zgrade grade godinama, ova bješe sagrađena za godinu. 17.9.1931. godine oglasilo se prvo zvono, a svečano otvorenje je upriličeno 21.9.1931. godine, a škola dobi ime “Narodna osnovna škola prestolonaslednika Petra”.

Burna historija našeg grada i države, pisala je i stranice Ljetopisa ove škole. Smjenjivale su se vlade, mijenjala njena imena i grbovi na njenim zidovima, ali je škola uvijek bila i ostala – riznica talentovanih i uspješnih učenika.

Ime osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” u poslijeratnom periodu je postalo svojevrstan zaštitni znak obrazovne ustanove koja odgojne i obrazovne ciljeve koji su joj zadati postiže na najbolji mogući način. Neosporno, bilo bi to nemoguće bez dobre organizacije i kvalitetnog nastavnog kadra. Združenim snagama, uposlenici škole su i ove školske godine od zgrade škole napravili drugi dom, a od zahtjevnih nastavnih planova i programa izazov. U gradskim kinima i pozorištima, najčešće ćete sresti učenike baš ove škole. Znaju ih i u mnogim planinarskim domovima, obišli su većinu gradova, prirodnih i historijskih znamenitosti naše zemlje, rado ih ugošćavaju sve televizijske kuće, a na takmičenjima ih krasi širok, samouvjeren osmijeh, pristojnost i želja za novim poznanstvima. Recimo i to da školu pohađaju učenici-štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kojima se ovdje posvećuje posebna pažnja i briga.

Kvalitet ove škole, prvenstveno na osnovu rezultata na mnogobrojnim takmičenjima, prepoznalo je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dodijelivši joj dvije Plakete i to 2008. „školi koja je riznica talenata“ i 2010.“školi koja je znala prepoznati i usmjeriti talenate ka vrhovima uspjeha“, te Zahvalnice 2012.,2013. i 2014. godine za „doprinos u stvaranju kvalitetnih uslova za sticanje znanja i obrazovanja mladih“. Zidove škole krasi i Plaketa Kantonalnog ministarstva obrazovanja i nauke iz 2010. godine „za uspješnu organizaciju i posebne rezultate u nastavi i vannastavnim aktivnostima“.

Također, na osnovu Pravilnika Općine Centar, od jedanaest osnovnih škola koje egzistiraju na području ove općine, osnovna škola „Musa Ćazim Ćatić“ je čak osam puta bila prvorangirana.

Državni prvaci iz informatike i osvajači bronzanih medalja na Informatičkoj balkanijadi, prvonagrađeni na državnim smotrama naučno-tehničkog i sportsko-tehničkog stvaralaštva, izuzetno uspješni na državnom takmičenju u saobraćaju, te kantonalnom, federalnom i državnom takmičenju iz matematike, te nimalo manje uspješni literati, slikari i sportisti, I bosanskohercegovački auto-moto klub „BIHAMK“ dodijelio je priznanje „Najuspješnija škola“ za postignute rezultate u realizaciji ciklusa takmičenja iz poznavanja saobraćaja, dok je Udruženje za naučno-tehničko obrazovanje mladih dodijelilo priznanje za pružanje podrške razvoju tehničke kulture.

„Musini“ đaci su zaista opravdali prosječnu srednju ocjenu – 4,60!

Saradnja sa roditeljima i starateljima učenika ove škole je na zavidnom nivou, koji se može ilustrovati riječima: poštovanje, uvažavanje, zajedničko djelovanje.

Škola rado podržava projektne aktivnosti koje su u funkciji afirmacije, edukacije, relaksacije i zadovoljenja potreba naših učenika, nastavnika i roditelja.

Na oglasnoj ploči u hodniku ove škole, vidimo da je učenicima ponuđeno da se učlane u neku od četrdesetak najrazličitijih sekcija, u cilju kvalitetnog i osmišljenog razvoja svojih sklonosti i interesovanja: hor, orkestar, šah, likovna sekcija, recitatorska sekcija, Debatni klub, narodne rukotvorine, lingvistička sekcija, Klub ljubitelja knjige… samo su neke od njih.

I, za kraj, ako je pjesnik Ćatić tvrdio da je “vjerni rob ljepote”, za učenike i uposlenike ove škole možemo reći da su zaljubljenici u znanje i sretno djetinjstvo.

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com