JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Dan nezavisnosti

1.mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan prije 32 godine, Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na referendumsko pitanje „ Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završen rat u BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, a u skladu sa  Školskim kalendarom za ovu školsku godinu, u petak, 01.03.2024. godine, neće biti redovne nastave.

Redovan nastavni proces po uobičajenom rasporedu nastavlja se u ponedjeljak, 04.03.2024. godine.

 Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com