JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Džinovska sekvoja

Najveća crnogorična vrsta drveća.

Džinovska sekvoja ili golemi mamutovac (Sequoiadendron giganteum) je jedina vrsta roda Sequoiadendron.

To je najveća crnogorična vrsta drveća, jedna od najvećih i najdugovječnijih biljnih vrsta uopće.

S obzirom na obim debla, ubraja se među najveća stabla na svijetu, koje dosegne visinu preko 100 m i prečnik do 12 m.
Tvori prirodne šume na zapadnim padinama gorja Sierra Nevada u središnjoj Kaliforniji, na visini od 900-2700 m. Na evropskom kontinentu otkriven je u fosilnim slojevima lignita. Krošnja je široko piramidalna, deblo pravo, krupno, vlaknasto a u starijih stabala u donjem dijelu je izrazito prošireno.
Do visine 50-60 m drvo je ogoljelo, čisto od grana, s velikim padom promjera. Kora debla je svjetlije crvenosmeđa, mekana, duboko ispucala, ljušti se u finim ljuskama, a najveća njena debljina može iznositi 75 cm.

Golemi mamutovac je jednodomna i anemofilna vrsta (oprašivanje pomoću vjetra), razmnožava se iz sjemena i vegetativno, a doživi starost od 3.000 do 4.000 godina. Nijedan primjerak dosad nije uginuo od starosti, nego zbog neke nezgode.

Činjenica da jedan od najdugovječnijih i najgrandioznijih organizama koji su ikada nastali na našoj planeti polako nestaje kao posljedica klimatskih promjena koje je čovječanstvo potaknulo, još je jedno u nizu upozorenja kojima nam priroda poručuje da je vrijeme za promjene.

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com