JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Svjetski dan umjetnosti

15. april kao Svjetski dan umjetnosti obilježava se i ozvaničen je od strane International Association of Art (IAA/AIAP) u partnerstvu s UNESCO-a, kako bi se na taj dan promicala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta. Na ovaj dan organiziraju se razna događanja i aktivnosti, poput umjetničkih izložbe, radionice, razgovori i performansi, kako bi se prikazala raznolikost i bogatstvo umjetnosti.

Ideja o Svjetskom danu umjetnosti prvi put je predložena na 17. Generalnoj skupštini International Association of Art u Guadalajari, Meksiko, 2011. Prijedlog je iznio Bedri Baykam, umjetnik i potpredsjednik IAA/AIAP, koji je predložio da se 15. april, kada je rođendan Leonardo da Vincija, treba biti nominiran za Svjetski dan umjetnosti. Prijedlog je bio jednoglasan i prihvatila ga je Generalna skupština i od tada se Svjetski dan umjetnosti obilježava diljem svijeta.

Datum 15. april odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika u povijesti. Leonardo da Vinci bio je slikar, kipar, arhitekt i pisac.Općenito se smatra jednim od najvećih umjetnika svih vremena, a njegov utjecaj na svijet umjetnosti osjeća se i danas. Smatran je kao osoba simbolom mira, slobode izražaja, te je njegova umjetnost preživila “test vremena” do dana danas.

Ovaj datum j eizvanredna prilika da se poboljša položaj umjetničkog obrazovanja u školama jer kultura često ima moć usmjeravanja prema inkluzivnom i pravednom obrazovanju.

Poruka generalne direktorice UNESCO-a

Godine 2020., godine kada je virus COVID-19 harao svijetom, Svjetski dan umjetnosti dobio je poseban pečat. Naime, Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, tada je poručila: „Ovaj Svjetski dan umjetnosti pravovremeni je podsjetnik da nas umjetnost može ujediniti i povezati čak i u najtežim okolnostima. Doista, moć umjetnosti da okuplja ljude, inspirira, liječi i dijeli, postaje sve jasnija tijekom nedavnih sukoba i krize, uključujući COVID-19.“ (UNESCO, 2022.)

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com