JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Ko koristi kljun kao mač?

CRNOKLJUNI TUKAN (Ramphastos vitellinus)

Razred: PTICE (Aves)
Red: DJETLOVKE (Piciformes)
Porodica: TUKANI (Ramphastidae)

OPIS
Dužina tijela: 46 – 56 cm
Težina tijela: 285 – 455 g

Gotovo u svih vrsta tukana mužjaci i ženke izgledaju jednako. Osim crnog kljuna, na tijelu imaju perje crne boje sa bijelim, žutim i narančastim dijelovima oko vrata i prsiju. Oko očiju je prije svjetlo plave boje, kao i bazalni dio kljuna. Ženke su prosječno 10-25g lakše od mužjaka.

Kljun čini otprilike trećinu dužine tijela tukana, a samo otprilike petinu mase.

Crnokljuni tukan rasprostranjen je na području Trinidada, istočne Venezuele, Gvajane te u sjeveroistočnom dijelu Brazila sjeverno od Amazone. Vole boraviti u blizini rijeka, no preko širih rijeka neće prelaziti. Obzirom da nisu u mogućnosti sami izdubiti šupljine u drveću kako bi se gnijezdili, već postojeće šupljine u drveću najbitnija su karakteristika staništa. Najčešće se nalaze u najvišim dijelovima krošnje gdje se uglavnom skrivaju od pogleda.

Žive u parovima ili malim skupinama no nisu previše društveni. Imaju određen teritorij koji može zauzimati do 40 hektara. Uglavnom ne sele, jedino kada ponestane hrane poduzimaju lokalne selidbe.

Kljun koriste i kao „oružje“, braneći se njime kao mačem, a vjerojatno ima ulogu i u uspostavljanju hijerarhije u grupi. Također, nježno „mačevanje“ kljunovima ima ulogu u zbližavanju partnera.

Žive oko 10-12 godina.

Izvor: zoo.hr, foto: Hrvoje Sasek, lokacija: Zoološki vrt Zagreb
Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com