JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

WEBOBRAN – Medijska i informacijska pismenost

Regulatorna agencija za komunikacije i UNESCO oformili su web sajt koji je posvećen informisanju javnosti o inicijativama i projektima različitih organizacija i institucija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti u BiH u svrhu unapređenja medijske pismenosti građana BiH. Namijenjena je posebno djeci školskog uzrasta, od 6 do 18 godina starosti, zatim roditeljima i nastavnicima, kao i stručnoj javnosti angažiranoj na polju medijske i informacijske pismenosti.

U skladu sa praksom evropskih regulatora, Agencija je od 2009. godine angažovana u oblasti medijske pismenosti. Fokusirajući se prvenstveno na izazove zaštite maloljetnika u audiovizuelnom medijskom prostoru. U proteklom periodu usvojila niz pravila i propisa, organizovala konferencije, te pokrenula brojne medijske kampanje na temu zaštite djece u medijskom okruženju. Kontinuirano sarađuje sa UNICEF-om, UNESCO-om, Vijećem Europe i drugim organizacijama i institucijama na promociji MIP, što uključuje istraživanja, publikacije, prezentacije i druge aktivnosti iz ove oblasti.

Web sajt možete pogledati na sljedećem linku: MEDIJSKA I INFORMACIJSKA PISMENOST

Prvi korak u zaštiti djece na internetu, jeste edukacija, kako djece tako i roditelja, najbolje se možemo zaštititi onda kada znamo sa čim se susrećemo. Sama kampanja zaokružena je sloganom i porukom „Edukacijom do sigurnosti djece na internetu“. Tim povodom predstavljamo vam niz spotova kojima je cilj da ukažu na potencijalne opasnosti na internetu kao što su neprimjereni i štetni sadržaji, opasnosti od prekomjernog korištenja ekrana i digitalnih tehnologija, od neželjenog
kontaktiranja, kao i opasnosti vezane za zaštitu ličnih podataka i fotografija.

Spotove pogledajte na sljedećem linku: WEBOBRAN

Webobran ima još jednu novost za učenike. Napravili su Viber stikere koji su dostupni na ovom LINK- u. Preuzmite ih ili skenirajte kod, te pošaljite svom društvu. Poručite drugarima da previše gledaju u ekran i da ste željni druženja vani, da smarače stave na blok i da nisu face ako vrijeđaju druge.

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com