JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Historijski časovi i posjete

29.05.2023. godine - Posjeta Srebrenici

U ponedjeljak, 29.05.2023. godine je realizovana terenska nastava za učenike IX razreda. Učenici su u pratnji razrednika Sonje Škiljević-Šogolj, Sabine Džeko, Lejle Terović, Zlatka Starčevića, nastavnice Samire Numić-Okanović i direktorice škole Fatime Prohić posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, pogledali izložbu, film o dešavanjima u Srebrenici tokom rata. Tokom posjete za učenike je organiziran historijski čas gdje su na licu mjesta upoznati sa najstrašnijim zločinom nad civilnim stanovništvom u modernoj historiji.

Učenici su posjetili i Zvorničko naselje Divič, gdje su imali priliku uživati u šetnji, sportskim aktivnostima i lijepom vremenu.

Fotografije sa ovog poučnog putovanja možete pogledati u našoj galeriji na linku: SREBRENICA

10.05.2023. godine - Posjeta Fondu memorijala Kantona Sarajevo

U sklopu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, učenici su u pratnji nastavnice Samire Numić-Okanović posjetili Fond memorijala Kantona Sarajevo, gdje su prisustvovali promociji Infografike ” Trinest dobitnica zlatnog ljiljana”, Zborniku radova “Heroine odabrane Bosne i Hercegovine”.

U Zborniku radova izložene su teme koje govore o ulozi i položaju žena u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, o ženama koje su imale svoj angažman u svim sferama društvenog života, počev od obrazovnog sistema, kulture, medicine, asocijacija i druženja koja su djelovala u toku agresije, a to je bilo veoma značajno za odbranu države. To su bile braniteljke, direktni učesnici odbrane BiH. Žene nisu samo branile Bosnu i Hercegovinu, bile su temelj njene odbrane.

09.05.2023. godine - Posjeta Tunelu spasa

Naši učenici devetih razreda u pratnji svojih razrednika, u utorak, 09.05.2023. godine posjetili su Tunel spasa, jedinstveno mjesto sjećanja na ratne dane iz odbrambeno oslobodilačkog rata.

Tunel spasa je naziv za sarajevski ratni tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine (Dobrinja i Butmir), pa se tako i tunel zvao “Tunel D-B”. Tunel je bio najstrožija tajna Sarajeva jer su kroz tunel u Sarajevo stizali hrana, lijekovi, oružje, itd.

Ova aktivnost se provodi sa ciljem podizanja svijesti kod učenika o prošlosti Sarajeva u periodu agresije na BiH od 1992-1995. godine kroz upoznavanje sa stalnom muzejskom postavkom ovog kompleksa i uvid u autentični dio ratnog tunela. Učenici su imali priliku slušati historijski čas, pogledati kratki film o opsadi Sarajeva i značaju Tunela za opstanak Sarajlija tokom opsade grada.
Općina Centar je obezbijedila prevoz za učenike od škole do Tunela i nazad.

Atmosferu sa ovog značajnog obilaska možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: TUNEL SPASA

05.05.2023. godine - Dani sjećanja
  • Povodom 5. maja – Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u perodu 1992-1995. godine, veliki broj građana, učenika, roditelja, delegacija svih nivoa vlasti zajedno sa porodicama žrtava, okupili su se danas da odaju počast 1.601 ubijenom djetetu tokom opsade grada. Zbog izvođenja radova na uređenju pješačke staze blokiran je i prilaz spomen-obilježju ubijenoj djeci zbog čega se prigodan program izveo na platou tržnog centra. U samom performansu, simbolično je bilo prisutno 1.601 dijete. Snažne poruke sa ove manifestacije, koje su poslala dječija srca , trebala bi biti opomena svima, da čuvamo našu Bosnu i Hercegovinu i mir, bez kojeg nema sretnog života i djetinjstva. Kao i svake godine, hor naše škole sa velikim brojem ostalih učenika i nastavnika dao je doprinos obilježavanju ove značajne manifestacije, na šta smo izuzetno ponosni.
  • Istim povodom učenici VIII i IX razreda sa nastavnicom Samirom Numić-Okanović održali su historijski čas. Opsada Sarajeva ostati će u historiji zapamćena kao najduža opsada jednog grada koja je trajala 1425 dana i u kojoj je život izgubilo 11541 stanovnik, od čega 1601 dijete. Neka od djece su ubijena snajperom dok su se igrala u dvorištu ili na putu od kuće do škole i obrnuto ili od agresorskih granata koje su svakodnevno padale na grad.

Fotografije sa ovih dešavanja možete pogledati u našoj galeriji na linku: SJEĆANJA

22.11.2022. - Historijski čas povodom Dana državnosti

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, učenici naše škole sa nastavnicom historije Samirom Numić-Okanović održali su historijski čas. Značaj ovog datuma nemjerljiv je za našu državu BiH, njene građane i zajedničku budućnost. Dan državnosti je potvrdio identitet i državnost BiH, obnovio hiljadugodišnju historiju
državne tradicije naše domovine. Ovaj datum nas i obavezuje da u miru, duhu tolerancije i multikulturalnosti bosanskohercegovačkog društva gradimo bolju BiH.

Fotografije sa ovog časa možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČASOVI

31.05.2022. godine - Posjeta Srebrenici

U utorak, 31.05.2022. godine je realizovana terenska nastava za učenike IX razreda. Učenici su u pratnji razrednica Sabine Džeko, Edine Salihbegović i nastavnika Samire Numić-Okanović, Huseina Mehmedovića i Belme Smailagić posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, pogledali izložbu, film o dešavanjima u Srebrenici tokom rata. Tokom posjete za učenike je organiziran historijski čas gdje su na licu mjesta upoznati sa najstrašnijim zločinom nad civilnim stanovništvom u modernoj historiji.

Fotografije sa ovog poučnog putovanja možete pogledati u našoj galeriji na linku: SREBRENICA

17.05.2022. godine - posjeta nekropli stećaka u Radmilji

U utorak, 17.05.2022. godine učenici sedmih razreda u pratnji svoji razrednica Samire Numić-Okanović i Nermine Habul-Nurkić, te naše asistentice Nejle Biberović tokom jednodnevnog boravka posjetili su najznačajniju nekropolu stećaka u Radimlji kod Stoca gdje su kroz historijski čas upoznati sa nacionalnim blagom BiH koje je od 2016. godine pod zaštitom UNESCO-a. Posjetu Hercegovini zaokružili su šetnjom sunčanim Mostarom i neizbježnim Starim mostom još jednim biserom spomeničke baštine.

Fotografije sa ovog zanimljivog putovanja možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: IZLET – sedmi razredi

05.05.2022. godine - Srednjovjekovna Bosna

Učenici VII-1 sa razrednicom Samirom Numić-Okanović prisustvovali su historijskom času koji je organizirala Općina Centar u suradnji sa CKM-om na temu srednjovjekovne Bosne. Na kreativan, zanimljiv ali i inspirativan način učenici su se kroz historiju družili sa bosanskim kraljevima i kraljicama, prošetali bosanskim dvorovima i srednjovjekovnim utvrdama.

Fotografije sa ovog zanimljivog časa možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČASOVI

05.05.2022. godine - Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu

Danas su horovi sarajevskih osnovnih i srednjih škola izveli prikladne muzičke tačke ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva u čast 1601 svirepo, ubijeno dijete u toku opsade Sarajeva. Učesnici ove manifestacije su bili i učenici naše škole, članovi horske sekcije koju vodi nastavnik Zijad Katica.

Kao i uvijek, atmosfera je bila dostojanstvena, puna ponosa i tuge, te je kao takva, manifestacija svojevrstan historijski čas za generacije rođene nakon rata.

Vlada Kantona Sarajevo proglasila je 2019. godine 5. maj Danom sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu.

08.04.2022. godine - Početak opsade Sarajeva

Povodom 5. aprila i 30 godina od početka opsade Sarajeva za učenike VIII i IX razreda organizirani su historijski časovi. Zajedno sa nastavnicom Samirom Numić-Okanović učenici su pogledali dokumentarne filmove “Sjećaš li se Sarajeva”, i “Sarajevski Romeo i Julija”. Opsada Sarajeva ostati će u historiji opisana kao najduža opsada jednog glavnog grada koja je trajala 1425 dana i u kojoj je živote izgubilo 11 541 stanovnika grada, od čega 1601 dijete. Život u opkoljenom gradu probudio je kod građana Sarajeva prkos, hrabrost, humanost, solidarnost i kreativnost za preživljavanje.

Fotografije sa ovih važnih dešavanja možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČASOVI

18.02.2022. godine - 29.godišnjica formiranja 105.motorizovane brigade

U cilju njegovanja sjećanja na hrabre borce i heroje odbrambenog rata, povodom 29. godišnjice formiranja 105. motorizvone brigade nastavnica Samira Numić-Okanović je sa učenicima IX-3 razreda održala historijski čas.  Da ih mlade generacije ne zaboravljaju, svojim stihovima su potvrdile Fejzić Alma, Bakić Emina, Alihodžić Haya i Mulazimović Zina, kao i učenice Čaušević Sumeja, Salčin Dalal i Bračković Iman. 105. motorizovana brigada je bila čudo otpora koja se i slabo naoružana uspješno suprostavila napadima jedne od najvećih vojnih sila tadašnje Evrope. Borce je krasio visoki borbeni moral, odlučnost ,nepokolebljivost i vjera u pobjedu. Poruka koju su učenici poslali: „ Da ne smjemo zaboraviti ono što se dogodilo i da treba mladim generacijama govoriti kako se stvarala i branila Bosna i Hercegovina“.

Dašak atmosfere sa časa možete pogledati u galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČAS

13.05.2019.2021. godine - Historijski čas u Tunelu spasa

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, učenici IX razreda su danas u pratnji razrednica Amre Karić, Fatime Hajdarević i Samire Numić-Okanović, a u organizaciji Općine Centar posjetili Tunel spasa. Učenici su obišli dio ratnog tunela i muzejske postavke, gledali projekciju kratkog dokumentarnog filma „Tunel – Tajna opsada Sarajeva“ . Za učenike je organizovan i historijski čas o velikoj ulozi koju je ovaj tunel imao tokom posljednje opsade grada Sarajeva.

09.05.2019. godine - Sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Danas, 09.05.2019. godine, učenici naše škole u pratnji razrednih starješina i direktorice škole, u Velikom parku su prisustvovali manifestaciji sjećanja na djecu poginulu u ratu 1992-1995. godine pod nazivom “A bili su samo djeca”. Ova manifestacija se simbolično obilježava svake godine na Dan pobjede nad fašizmom. Učesnici ove manifestacije su bili i učenici naše škole, članovi horske sekcije koju vodi nastavnik Zijad Katica, a u njihovoj pratnji su bile učiteljice Šeila Zajmović i Armina Tabak. Kao i uvijek, atmosfera je bila dostojanstvena, puna ponosa i tuge, te je kao takva, manifestacija svojevrstan historijski čas za generacije rođene nakon rata.

19.04.2019. godine - Posjeta Srebrenici

U petak, 19.04.2019. godine je realizovana terenska nastava za učenike IX razreda. Učenici su u pratnji razrednica Amre Karić, Fatime Hajdarević, Samire Numić-Okanović i nastavnika Huseina Mehmedovića posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, pogledali izložbu, film o dešavanjima u Srebrenici tokom rata. Za učenike je održan i historijski čas.
Učenici su posjetili i Zvorničko naselje Divič, gdje su imali priliku uživati u šetnji, sportskim aktivnostima i lijepom vremenu.

Fotografije sa ovog poučnog putovanja možete pogledati u našoj galeriji na linku: SREBRENICA

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com