JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Historijski čas

22.11.2022. - Historijski čas povodom Dana državnosti

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, učenici naše škole sa nastavnicom historije Samirom Numić-Okanović održali su historijski čas. Značaj ovog datuma nemjerljiv je za našu državu BiH, njene građane i zajedničku budućnost. Dan državnosti je potvrdio identitet i državnost BiH, obnovio hiljadugodišnju historiju
državne tradicije naše domovine. Ovaj datum nas i obavezuje da u miru, duhu tolerancije i multikulturalnosti bosanskohercegovačkog društva gradimo bolju BiH.

Fotografije sa ovog časa možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČASOVI

31.05.2022. godine - Posjeta Srebrenici

U utorak, 31.05.2022. godine je realizovana terenska nastava za učenike IX razreda. Učenici su u pratnji razrednica Sabine Džeko, Edine Salihbegović i nastavnika Samire Numić-Okanović, Huseina Mehmedovića i Belme Smailagić posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, pogledali izložbu, film o dešavanjima u Srebrenici tokom rata. Tokom posjete za učenike je organiziran historijski čas gdje su na licu mjesta upoznati sa najstrašnijim zločinom nad civilnim stanovništvom u modernoj historiji.

Fotografije sa ovog poučnog putovanja možete pogledati u našoj galeriji na linku: SREBRENICA

17.05.2022. godine - posjeta nekropli stećaka u Radmilji

U utorak, 17.05.2022. godine učenici sedmih razreda u pratnji svoji razrednica Samire Numić-Okanović i Nermine Habul-Nurkić, te naše asistentice Nejle Biberović tokom jednodnevnog boravka posjetili su najznačajniju nekropolu stećaka u Radimlji kod Stoca gdje su kroz historijski čas upoznati sa nacionalnim blagom BiH koje je od 2016. godine pod zaštitom UNESCO-a. Posjetu Hercegovini zaokružili su šetnjom sunčanim Mostarom i neizbježnim Starim mostom još jednim biserom spomeničke baštine.

Fotografije sa ovog zanimljivog putovanja možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: IZLET – sedmi razredi

05.05.2022. godine - Srednjovjekovna Bosna

Učenici VII-1 sa razrednicom Samirom Numić-Okanović prisustvovali su historijskom času koji je organizirala Općina Centar u suradnji sa CKM-om na temu srednjovjekovne Bosne. Na kreativan, zanimljiv ali i inspirativan način učenici su se kroz historiju družili sa bosanskim kraljevima i kraljicama, prošetali bosanskim dvorovima i srednjovjekovnim utvrdama.

Fotografije sa ovog zanimljivog časa možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČASOVI

05.05.2022. godine - Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu

Danas su horovi sarajevskih osnovnih i srednjih škola izveli prikladne muzičke tačke ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva u čast 1601 svirepo, ubijeno dijete u toku opsade Sarajeva. Učesnici ove manifestacije su bili i učenici naše škole, članovi horske sekcije koju vodi nastavnik Zijad Katica.

Kao i uvijek, atmosfera je bila dostojanstvena, puna ponosa i tuge, te je kao takva, manifestacija svojevrstan historijski čas za generacije rođene nakon rata.

Vlada Kantona Sarajevo proglasila je 2019. godine 5. maj Danom sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu.

08.04.2022. godine - Početak opsade Sarajeva

Povodom 5. aprila i 30 godina od početka opsade Sarajeva za učenike VIII i IX razreda organizirani su historijski časovi. Zajedno sa nastavnicom Samirom Numić-Okanović učenici su pogledali dokumentarne filmove “Sjećaš li se Sarajeva”, i “Sarajevski Romeo i Julija”. Opsada Sarajeva ostati će u historiji opisana kao najduža opsada jednog glavnog grada koja je trajala 1425 dana i u kojoj je živote izgubilo 11 541 stanovnika grada, od čega 1601 dijete. Život u opkoljenom gradu probudio je kod građana Sarajeva prkos, hrabrost, humanost, solidarnost i kreativnost za preživljavanje.

Fotografije sa ovih važnih dešavanja možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČASOVI

18.02.2022. godine - 29.godišnjica formiranja 105.motorizovane brigade

U cilju njegovanja sjećanja na hrabre borce i heroje odbrambenog rata, povodom 29. godišnjice formiranja 105. motorizvone brigade nastavnica Samira Numić-Okanović je sa učenicima IX-3 razreda održala historijski čas.  Da ih mlade generacije ne zaboravljaju, svojim stihovima su potvrdile Fejzić Alma, Bakić Emina, Alihodžić Haya i Mulazimović Zina, kao i učenice Čaušević Sumeja, Salčin Dalal i Bračković Iman. 105. motorizovana brigada je bila čudo otpora koja se i slabo naoružana uspješno suprostavila napadima jedne od najvećih vojnih sila tadašnje Evrope. Borce je krasio visoki borbeni moral, odlučnost ,nepokolebljivost i vjera u pobjedu. Poruka koju su učenici poslali: „ Da ne smjemo zaboraviti ono što se dogodilo i da treba mladim generacijama govoriti kako se stvarala i branila Bosna i Hercegovina“.

Dašak atmosfere sa časa možete pogledati u galeriji na sljedećem linku: HISTORIJSKI ČAS

13.05.2019.2021. godine - Historijski čas u Tunelu spasa

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, učenici IX razreda su danas u pratnji razrednica Amre Karić, Fatime Hajdarević i Samire Numić-Okanović, a u organizaciji Općine Centar posjetili Tunel spasa. Učenici su obišli dio ratnog tunela i muzejske postavke, gledali projekciju kratkog dokumentarnog filma „Tunel – Tajna opsada Sarajeva“ . Za učenike je organizovan i historijski čas o velikoj ulozi koju je ovaj tunel imao tokom posljednje opsade grada Sarajeva.

09.05.2019. godine - Sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Danas, 09.05.2019. godine, učenici naše škole u pratnji razrednih starješina i direktorice škole, u Velikom parku su prisustvovali manifestaciji sjećanja na djecu poginulu u ratu 1992-1995. godine pod nazivom “A bili su samo djeca”. Ova manifestacija se simbolično obilježava svake godine na Dan pobjede nad fašizmom. Učesnici ove manifestacije su bili i učenici naše škole, članovi horske sekcije koju vodi nastavnik Zijad Katica, a u njihovoj pratnji su bile učiteljice Šeila Zajmović i Armina Tabak. Kao i uvijek, atmosfera je bila dostojanstvena, puna ponosa i tuge, te je kao takva, manifestacija svojevrstan historijski čas za generacije rođene nakon rata.

19.04.2019. godine - Posjeta Srebrenici

U petak, 19.04.2019. godine je realizovana terenska nastava za učenike IX razreda. Učenici su u pratnji razrednica Amre Karić, Fatime Hajdarević, Samire Numić-Okanović i nastavnika Huseina Mehmedovića posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, pogledali izložbu, film o dešavanjima u Srebrenici tokom rata. Za učenike je održan i historijski čas.
Učenici su posjetili i Zvorničko naselje Divič, gdje su imali priliku uživati u šetnji, sportskim aktivnostima i lijepom vremenu.

Fotografije sa ovog poučnog putovanja možete pogledati u našoj galeriji na linku: SREBRENICA

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com