JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Obavještenje za školu planinarenja

Poštovani roditelji,

Ove školske godine u osnovnim školama sa područja Kantona Sarajevo se realizira program Osnovne planinarske škole u okviru nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj.

Učenici sedmih razreda će imati mogućnost da pohađaju program te će škola biti realizirana kroz izlete i nastavu u prirodi, koju će voditi odgovorna lice iz škole/nastavnici, a u realizaciji programa škole će pomoći i stručni timovi Planinarskog saveza BiH.

U za to određenom prostoru u školi će se izvoditi teorijska nastava dok će praktične aktivnosti (izleti) biti organizovani u školskoj 2018./2019. godini u periodu oktobar– juni. Planirano je 5 izleta na sljedeće destinacije: Igman, Crepoljsko, Trebević, Bjelašnica, Jahorina. Planinarska škola je planirana da se realizuje u dane vikenda (subota i nedjelja) u prvom i drugom polugodištu školske 2018/2019. godine, zavisno od vremenskih uslova.

Troškove organizacije škole, prevoza, potrebne opreme za realizaciju nastave na izletima obezbijediti će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Prevoz djece je obezbijeđen i za svaki izlet u ovom programu prevoznik će biti „Centrotrans eurolines“.

Roditelji obezbjeđuju ličnu planinarsku opremu – odjeća i obuća tj. ono što djeca uglavnom već imaju kao npr. školski ruksak, kačket, naočale, sportske dresove i majice, sportske čarape, čvršće patike koje štite skočni zglob ili lakše čizme, trenerka ili pantalone za aktivnosti u prirodi, dukserica, toplija jakna za jesenji period za zaštitu od vjetra i kiše, posudu za vodu i hranu, sendviče, sokove, energetske čokoladice i slično.
Molimo vas da pripremite opremu djeci u skladu sa uputama i vremenskim prilikama te da djeca ponesu dovoljno hrane i vode.

Bitno je da vas informišemo i o sljedećem:
– Po svakom odjeljenju u pratnji je jedan nastavnik.
– Za grupu od 2 odjeljenja u pratnji je 1 planinarski vodič.
– Za svaki od izleta u pratnji je i dodatni vodič – koordinator.
– Obezbijeđena je i podrška GSS-a, kao i bolničari koji će biti u pratnji djece na izletima.

Više detalja možete pronaći na sljedećem linku:
ŠKOLA PLANINARENJA

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com