JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Sebilj

Sebilj je javna gradska česma u obliku male kule.

Sebilj ili Sebil je arapska riječ u značenju “put“, ali kao izraz označava dobrotvornu fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne.

U Sarajevu je nekada postojalo stotine sebilja, a danas se jedini sačuvani sebilj nalazi na baščaršijskom trgu i smatra se prepoznatljivijim simbolom Sarajeva.

Sebilji korijene vuku sa Arabijskog poluotoka, a u Bosnu i Hercegovinu su običaj izgradnje sebilja donijele Osmanlije. U sebilju je radio sebiljdžija (službenik na državnoj, ili vakufskoj plati), koji je vodu besplatno djelio ožednjelim prolaznicima.

Sebilj, kojeg je podigao 1754. godine bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica, izgorio je u požaru 1852. godine, a nalazio se nešto niže od današnjeg te nakon čega je i porušen.

Sebilj na Baščaršiji osmislio je Aleksandar Wittek u pseudomaurskom stilu, a na današnje mjesto postavljen je 1913. godine. Obnavljan je početkom 1980-tih godina, pred XIV Zimske olimpijske igre i nakon posljednjeg rata.

Izvor: sarajevo.travel
Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com