JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Održan webinar za nastavnike o multimedijalnim sadržajima u nastavi

U želji da svim sudionicima nastavnog procesa zaposlenim u obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo obezbijedi kontinuiranu podršku u realizaciji online i kombinovane nastave, Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo u saradnju sa UNICEF-om nastavlja sa realizacijom  ciklusa webinara.

Posebno drag i izuzetno zanimljiv je bio webinar na temu „Multimedijalni sadržaji u nastavi – primjeri primjene“ koji je vodila naša nastavnica informatike Azra Kreho.

U okviru prvog predavanja fokus je stavljen na web alate za kreiranje multimedijalnog sadržaja, potkrijepljenih primjerima radova nastavnika iz škola, ali i učeničkih radova. Kroz niz praktičnih tutorijala prezentirani su programi za izradu i obradu grafičkih sadržaja, pravljenja interaktivnih prezentacija, video uradaka i slično. Nastavnicima je omogućen bogat izvor alata za kreiranje privlačnih i motivirajućih sadržaja koji zadržavaju učeničku pažnju dovoljno dugo, koliko je potrebno da usvoje nova znanja i vještine.

Posebna pažnja je posvećena obuci nastavnika za korištenje alata koji su u najvećem broju besplatni za korištenje, ili se uz određenu naknadu mogu koristiti na profesionalnom nivou. Istaknuto je kako i nastavnici trebaju poštivati autorska prava i posjedovati licence za korištenje, ali da postoji pregršt web alata koji su dostupni besplatno i sasvim dostatni za kvalitetnu upotrebu u okviru online nastave i hibridnog učenja.

Webinar je održan u srijedu, 10.02.2021. godine, a snimak predavanja će uskoro biti dostupan na Youtube kanalu MOO KS.

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com