JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Sat kodiranja

Školska 2021/2022. godina

Naša škola se i ove, kao i sedam prethodnih godina uključila u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”. To je svjetski pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike, a odobrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane, popularne tutorijale kao što su Angy Birds, Ratovi zvijezda, Minecraft ili Dance Party. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Učenici su na redovnoj nastavi, u okviru sekcije ali i samostalno učili i zabavili se kroz dobro osmišljene kreativne igrice. Ovogodišnji događaj se realizovao od 6. do 12. decembra ove godine, uz koordinaciju naših nastavnika informatike Azre Kreho i Starčević Zlatka.

Fotografija sa ovog zanimljivog događaja možete pogledati u našoj galeriji na sljedećem linku: SAT KODIRANJA

Bez obzira na vrijeme trajanja zabaviti se možete  sa na sljećem linku:
HOUR OF CODE

Školska 2020/2021. godina

Od ponedjeljka, 07.12.2020. godine, koristeći platformu Google for Education, po online modelu realizovani su časovi-satovi kodiranja. Časovima je rukovodila nastavnica informatike Azra Kreho. U online učionici, učenici osmog i devetog razreda, te članovi  informatičke sekcije, su se dobro zabavili rješavajući zadatke na drugačiji način. U toku sedmice, u okviru redovnog programa učenici šestog razreda su napravili prvi korak iz oblasti programiranja na jednostavan i zabavan način. Čestitamo našim vrijednim učenicima koji svake godine pokažu zavidan nivo znanja u kodiranju.

U okviru sedmice kodiranja  naši učenici do 15.12.2020. godine mogu napisati i esej do 800 riječi i poslati nastavnici Azri na email azra.kreho@osmccsa.edu.ba na temu “Zašto volim progamiranje?”. Najbolji radovi će biti poslani na konkurs povodom sedmice kodiranja i objavljeni na školskoj web stranici.

Školska 2019/2020. godina

U ponedjeljak, 09.12.2019. godine u našem kabinetu informatike održan je prvi “Sat kodiranja”. Satom je rukovodila nastavnica informatike Azra Kreho, a prisustvovali su članovi informatičke sekcije, koji su se dobro zabavili rješavajući zadatke na drugačiji način. U toku sedmice, u okviru redovnog programa će učenici od 7. do 9. razreda su napraviti prve korake iz oblasti programiranja na jednostavan i zabavan način.

Školska 2018/2019. godina

U ponedjeljak, 03.12.2018.godine u našem kabinetu informatike održan je prvi “Sat kodiranja”. Satom je rukovodila nastavnica informatike Azra Kreho, a prisustvovali su članovi informatičke sekcije, koji su se dobro zabavili rješavajući zadatke na drugačiji način. U toku sedmice, u okviru redovnog programa učenici od 6. do 9. razreda su napravili prvi korak iz oblasti programiranja na jednostavan i zabavan način.

Naša škola se već šestu godinu za redom uključuje u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”. To je svjetski pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com