JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Sajam knjiga

U Centru Skenderija je otvoren 31. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom “ Daruj knjigu”. Kao  i predhodnih godina naši učenici u pratnji bibliotekarke škole, Senade Bašić su posjetili sajam.

„Birajte pisca kao što biste izabrali prijatelja.“ Često se zapitamo šta to čini jedno djelo toliko veličanstvenim, nestvarnim i savršenim. Zašto nas opčinjavaju ti, isuviše jednostavni jezici pisaca koji su se proslavili svojim izuzetnim talentom, ali i težnjom da u svoju književnost pretoče i dio sebe.

To je i najvažnija svrha književnosti. Često primijetimo da kada čitamo dobre pisce, događaju nam se gotovo nevjerovatne stvari. Odjednom osjetimo da taj koga čitamo govori o nečemu što tinja negdje zapretano u nama i mi saznamo da nismo sami, da je još nekoga mučilo to što muči i nas. Književnost je tu, spremna da nas povede i kroz najmračnije tunele u kojima biramo pisce koji će da nas vode kroz život svojim djelima, svojim bogatim pričama, koje uvijek, ali baš uvijek poniru duboko u naša srce i tamo ostavljaju neizbrisiv trag. Njihov cilj je da nam bar malo osvijetle tamne životne staze, da nas ne ostavljaju same ni u jednom trenutku. U potrazi za odgovorima naši učenici su pronašli aktuelne i zanimljive naslove, jer književnost je zagonetka do posljednje riječi, bez nje nema maštanja i nada, a u njoj se pronalaze samo nadarene čitalačke duše koje svojim perom ispisuju budućnost.

Napominjemo da će u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. aprila svake godine, Međunarodni centar za mir i KJP Centar Skenderija organizirat  poseban program “Knjiga za ružu” na platou Skenderija od 11 do 17 sati.

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com