JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Svjetski Dan učitelja

Sutra se navršavaju 24 godine otkako je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO 1994. godine 5. oktobar proglasila Danom učitelja, tačnije Danom svih prosvjetnih radnika. Iako u rječnicima piše da je učitelj osoba obrazovana za rad u obdaništu, školi ili fakultetu za određeni nastavni predmet, u ime svih učenika naše škole, uz vaš sutrašnji praznik, želimo vam reći da ste za nas mnogo, mnogo više. Sem što ste naše učiteljice, nastavnice i nastavnici počesto ste i naši doktori, savjetnici, tješitelji, nerijetko i naši vozači. Za nas ste često i pronalazači jer uz vas otkrivamo kako je prirodno mijenjati se, tragati za novim znanjima, vještinama, umijećima.
Radite sjajan, uzbudljiv, težak, odgovoran i važan posao! I znamo da često nije lako. I znamo da biti učitelj znači i imati dva doma, svoj vlastiti i školu kao svoju drugu kuću; znači imati dvije porodice, vlastitu i školu i učenike kao drugu porodicu. Biti učitelj znači i biti u lijepom sjećanju onih koje ste učili i onda kad odavno više nisu u školskim klupama; znači radovati se svim njihovim uspjesima i onda kada prođu godine i godine pošto ste ih ispratili na vlastiti put, u život. Ulaskom u učionice, pred Vama je svakog dana velika odgovornost da učenicima prenesete znanja koja će biti primjenjiva u svakodnevnom životu i prilagođena izazovima budućnosti. U obavljanju ove iznimno važne zadaće, potrebno je imati puno strpljenja i ljubavi. Ne zaboravite nikad da san svakog od nas počinje upravo sa učiteljicom ili učiteljem koji u nas vjeruje, koji nas potiče i vodi, a nastavlja se sa nastavnicima koji nas vode i prate još dalje prema zacrtanom cilju.
Zbog svega navedenog, toplo vam se zahvaljujemo na svakodnevnom trudu, istrajnosti i podršci koju pružate učenicima, kao i na tome što se trudite da škola bude mjesto na kojem se dijete osjeća dobrodošlo, ohrabreno i sretno.

SRETAN VAM 5. oktobar, SVJETSKI DAN UČITELJA!

Vaše učenice i učenici

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com