JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Borba protiv vršnjačkog nasilja

Danas je 23.02., posljednja srijeda u mjesecu februaru- dan kojim se želi ukazati na problem vršnjačkog nasilja.

Isticanje moći i agresivnosti kroz nasilno ponašanje predstavlja ozbiljan problem. Zato se ovaj dan u cijelom svijetu obilježava unazad 15 godina kako bi se podigla svijest kod djece i mladih o potrebi prevencije nasilja i zaštite onih koji su izloženi nasilju. Dan ružičastih majica su postale prepoznatljiv simbol ove humane inicijative, a sve je krenulo 2007. godine u Kanadi. Tada su se školarci jedne škole odlučili solidarisati i zaštititi druga koji je postao meta ismijavanja i maltretiranja od strane nekih vršnjaka i to samo zato što se u školi pojavio u ružičastoj majici koja je bila simbol njegove podrške teško bolesnoj majci. Nasuprot ovoj grupi djece koji nisu imali razumijevanja, empatije, tolerancije i poštovanja pojavila se grupa zrelih i osviještenih drugara koji su bili odlučni da kažu NE NASILJU, stali su na stranu svog druga i sutradan se svi pojavili u ružičastim majicama. Grupa podrške se svakim danom povećavala i uspjeli su zajedno zaštititi druga i pobijediti nasilje.
Vršnjačko nasilje, u raznim oblicima, prisutno je u svakodnevnoj komunikaciji i međusobnim odnosima među djecom. Nažalost, nasilje može ostaviti kratkoročne i dugoročne posljedice na mentalno zdravlje, emocionalni, socijalni razvoj i opšte funkcionisanje djeteta koje je žrtva. Usljed izloženosti nasilnom ponašanju djeca različito reaguju, a na to u velikoj mjeri utiču odrasli koji trebaju na vrijeme prepoznati i intervenisati u cilju zaštite i podrške žrtvi, kao i tretmanu nasilnika. U cilju prevencije nasilja neophodno je otvoreno razgovarati o uzrocima i posljedicama nasilnog ponašanja, sankcijama, te osnaživati djecu da ne prešućuju uvrede, prijetnje, ponižavanje, udarce, nego da na vrijeme prijave problem i traže pomoć.
VAŽNO JE ZNATI I OVO:
SUKOB- je posljedica različitosti u mišljenju, stavovima i vjerovanju. Iako je skoro svakodnevno prisutan može se rješiti na miran i nenasilan način.
NASILJE- predstavlja agresivno ponašanje prema sebi ili drugima. Može se desiti samo jednom i imati karakteristike nenamjernog incidenta, ali sa posljedicama koje treba adekvatno tretirati
ZLOSTAVLJANJE
 ( bullyng)- je složeniji oblik nasilja koji traje duže vrijeme, ponavlja se i sa ciljanom namjerom da se druga osoba povrijedi i ponizi.
PAŽNJA!
Sukob može prerasti u nasilje,  a nasilje u zlostavljanje. Zato NEMOJ to dopustiti, jer to boli. PREPOZNAJ NASILJE, REAGUJ, UČINI NEŠTO, RECI, PRIJAVI, DJELUJ, ZOVI U POMOĆ, PRIJAVI.
BUDI : prijatelj, zaštitnik, branitelj, spasitelj – jer tako MOŽEŠ PROMIJENITI SVE. Čak i ako samo pozoveš, porazgovaraš, učiš ili se poigraš sa drugom kojeg neko ismijava, vrijeđa, odbacuje ili napada- MOŽEŠ pomoći da se taj drug ili drugarica osjeća moćnije, sigurnije i sretnije.
Dan ružičastih majica je prilika da se skrene pažnja na probleme uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja. Tim povodom su i u našoj školi realizovane određene aktivnosti
( predavanja, prezentacije radionice), a dio tih aktivnosti će biti dostupan i na web stranici škole.
Dragi dječaci, drage djevojčice pobijedimo nasilje, živimo ljubav, razumijevanje, podršku, drugarstvo i zajedništvo.
Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com