JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

DAN PLANETE ZEMLJE

“Obilježava se diljem svijeta, kao podrška za zaštitu okoliša. Prvi put je obilježen 1970. godine a sada koordinira globalno, a slavi se u više od 193 Zemlje svake godine…..” Ovako započine svoju priču o Danu planete zemlje naša nastavnica Zumra Topuz-Agić koju u cijelosti možete pročitati na sljedećem na linku: Dan planete zemlje.

Istim povodom možete pogledati i video.

DAN PLANETA ZEMLJE 2021. – U VRTLOGU PANDEMIJE – KOLIKO SMO ODGOVORNI PREMA PRIRODI?

Dan planeta Zemlje obilježen je prvi put 22. aprila 1970. godine kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa planete.

Danas ovaj dan obilježava više od 190 zemalja svijeta s ciljem da se ojača svijest svih generacija prema prirodnom okolišu i zaštiti prirode.

Mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog zagađenja, uništavanje ekosistema i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta glasi  “Obnovimo našu Zemlju”.

Među rješenjima su smanjenjeotpada, recikliranje materijala, zabrana uporabe štetnih hemikalija, zaustavljanje krčenja šuma, prijelaz s fosilnih na obnovljive izvore, zaštita ugroženih vrsta od izumiranja.

Konačno postajemo svjesni da su zadaci brojni, a njihovo rješavanje dugotrajno. U „vrtlogu pandemije“ pitamo se koliko smo odgovorni prema prirodi.

I nije li ova zlokobna pandemija koronavirusa izbila upravo zbog sječe šuma, isušivanja rijeka i jezera, općenito zbog uništavanja prirode i njezine prenamjene u agro – zemljišta i površine za pretjeranu urbanizaciju?

Također zbog uništavanja staništa divljih životinja, njihovog izlova i prodaje. Jasno, najčešće skrivene, tajne, nelegalne, što donosi i ogromnu nelegalnu zaradu.

Ali najvjerojatnije, prema mišljenju naučnika, donosi i vrlo vidljivu i strašnu pandemiju koja je vjerojatno izbila tako što nam je virus došao od divlje životinje s kojom čovjek zapravo uopće ne bi trebao imati posla.

Hoće li nas, ako već ne zadnja izumrla periska, ili zadnja izumrla kornjača s Galapagosa, ili tako prorijeđeni I negdje u hercegovini nestali bjeloglavi supovi, ili katastrofalno smanjen broj marljivih pčelica radilica…bez kojih nemaoprašivanja,  oplodnje, ni ploda, ni hrane za čovjeka.

Hoće li nas naš vlastiti um potaknuti na razum i razuman odnos prema prelijepoj modrozelenoj kuglici u ovom svemiru, na kojoj živimo, koju zovemo planet Zemlja i čiji dan obilježavamo 22. aprila već 51 godinu.

Šta smo u tom vremenu postigli?

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com