JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Svjetski dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se svake godine, 4. oktobra. Prvi put se počeo  obilježavati 1931. godine, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama. Udruženja za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi… Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,8 miliona životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

U cilju jačanja svijesti o zaštiti životinja u hodniku škole je postavljena izložba. Na izložbi se nalaze radovi učenika šestih i osmih razreda, a posebnu pažnju plijene zanimljive fotografije učenika drugog razreda. Učenici drugog razreda su učestvovali na radionici kojom je rukovodio veterinar i imali su priliku da poslušaju otkucaje srca kod psa, da vide kako se snima rad srca i čuli su mnogo korisnih savjeta o njegi pasa.

Važno je podržati ideju zaštite životinja i odgovornost prema njima.

Izložbu su osmislile i sa učenicima pripremile Zumra Topuz-Agić, Muamera Čengić, Lejla Hadžić i Belma Smailagić.

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com