JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

OBILJEŽEN “OKTOBAR MJESEC KNJIGE” I ”DAN ŠKOLSKIH BIBLIOTEKA”

Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (International Association of School Librarianship – IASL) od oktobra 1999. godine obilježava Dan školskih biblioteka, 28.10.2019.godine; posljednji ponedjeljak u mjesecu oktobru.

Biblioteka je oduvijek bila mjesto posebne magije, prostor u kojem su  ljudi koji su htjeli nešto više od suženih svakodnevnih znanja upuštali u intelektualne avanture.  Neizostavno se uz njih veže osjećaj nečega mističnog, mogućnost da se zaroni u svijet knjiga i tako pređe sa druge strane stvarnosti.

Borhes je često govorio o vječnim kruženjima knjiga u biblioteci, o onoj nevidljivoj niti koja povezuje i upućuje jednu knjigu na drugu, stvarajući tako cijeli koloplet različitih odnosa. A svaki čovjek koji je jednom zakoračio u taj svijet, stvarao je i stvara specifične lične odnose sa knjigama i samim pojmom biblioteke kao toposa. Jer svako ko zakorači u svijet biblioteke stvara svoj niz i svoje veze, sve drugo je pitanje  prirode jednog tako čarobnog i nepredvidivog svijeta.

Naši učenici I1, II1, II2, II3, III1 i III3 su u povodu Oktobra mjeseca knjige i Dana školskih biblioteka slušali bajke koje im je čitala bibliotekarka škole Senada Bašić. Nakon pročitane bajke, učenici su osmišljavali zajedničku priču koja je bila čarobnija od one koju su prethodno čuli, jer su svoja maštanja, nade i potajne želje utkali u novu zajedničku priču i tako povezali stvarno i bajkovito.

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com