JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Obilježili smo Oktobar- mjesec knjige i Dan školskih biblioteka

Učenici naše škole su obilježili Oktobar- mjesec knjige i Dan školskih biblioteka. Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (International Association of School Librarianship – IASL) od oktobra 1999. godine obilježava  i Dan školskih biblioteka, posljednji ponedjeljak u mjesecu oktobru. Asocijacija na svojoj internet stranici  svake godine nudi prijedloge obilježavanja i prigodne materijale, tako da se svi zainteresovani iz cijeloga svijeta koji inspiraciju pronalaze u knjigama  mogu uključiti u projekat obilježavanja ovog mjeseca.

Učenici II1, II2, II3, III1,III2, III3, IV1,IV2 i IV3 su se zajedno sa bibliotekarkom škole Senadom Bašić pridružili projektu obilježavanja Oktobra-  mjeseca  knjige i Dana školskih biblioteka.

Razgovarali su o važnosti čitanja, jer je čitanje jedan od načina usvajanja znanja i činilac razvoja pojedinca i zajednice. Spoznaja pojedinca u ranom uzrastu da sam može dolaziti do informacija snažno djeluje na razvoj i  na ukupnu motivaciju za dalji rad  i učenje. Čitanje je sredstvo i metoda učenja, djeluje na ukupno znanje, esteski senzibilitet, mogućnost adaptacije na različite situacije.

Takođe su razgovarali o izazovima koje nude digitalne tehnologije.

U vremenu digitalnih tehnologija učenici sve ćešće čitaju on- line izdanja knjiga. Veoma često podliježu izazovima kao što su čitanje skraćenih izdanja knjiga,  kao i   preuzimanja već gotovih obrada lektira. Samim činom preuzimanja tuđih subjektivnih mišljenja, učenici gube priliku da izraze vlastita razmišljanja o datom književnom djelu. Ako posmatramo dugoročno  izostanak kritičkog mišljenja  vodi prihvatanju gotovih rješenja u svakodnevnom životu, koja su nam nametnuta, iako ona uvijek nisu nužno najbolja za nas kao pojedinca. Mi ne znamo drugačije, jer smo u ranom uzrastu tako navikli. Zato je veoma važno da redovno čitamo lektire kao i drugu literaturu u digitalnim  ili papirnim izdanjima, da formiramo naša lična iskustva i zaključke. Očekivanja od čitanja su identična očekivanjima i ishodima učenja: naučiti, senzibilirati unutrašnji svijet, obogatiti jezički izraz, moći kvalitetno komunicirati i kvalitetno i mudro živjeti.

Knjige su čuvari kontinuiteta u saznanju. Imaju ulogu voditelja koji mudrošću i tišinom uvode u nova saznanja u obimu koji je dostupan svakom pojedinom čitatelju.

NEMA UPITA, NITI PRIJEKORA, A  BESKRAJNA STAZA MAŠTE SE PROŠIRUJE OKRETANJEM NOVOG LISTA.

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com