JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Svjetski dan knjige

Iako nastavu realizujemo online rado obilježavamo sve značajne datume. Povodom Svjetskog dana knjige naše nastavnice Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti i Srpskog jezika i književnosti provele su različite aktivnosti:

  • Iako ne možemo u knjižare niti na Sajam knjige, u odjeljenjima VI1, VI2, VIII3 i VIII2, vođeni idejom nastavnice Indire Buljubašić, odlučili smo da oslikamo majice svojim idejnim rješenjima naslovnica najdražih knjiga. Izložbu naših maica možete pogledati u Onilne izložbi. Dio radova nastalih ovom prilikom možete pročitati u Literarnom kutku našeg web sajta.

Svjetski dan knjige, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti obilježava se jer su na ovaj dan 1616. godine umrli Miguel Servantes i Wiliam Šekspir.

  • Povodom spomenutog datuma, naše dvije maturantice su iz svojih sehara izvadile svoje pjesme posvećene voljenom gradu. Pjesme su nastale kao rezultat mnogo pročitanih djela o Sarajevu, a možete ih pročitati u Literarnom kutku našeg web sajta. Za knjigu uvijek nađimo vremena, prepustimo se njenim čarima i  dozvolimo im da nam budu “vječni prijatelji”. poruka je njihove  nastavnice Malbine Sadiković.
  • U susret Svjetskom danu knjige koji se obilježava 23. aprila, učenici petog razreda su čitali lektiru po slobodnom izboru. Pročitane knjige prezentiraju svojim prijateljima kroz vlastiti tekst preporuke i crtež naslovnice koji su sami kreirali. Na ideju su došle nastavnice Semira Kapetanović, Amina Ruhotina i Minela Handžić uspostavljajući korelaciju među predmetima Likovna kultura, Osnove tehnike i maternjeg jezika. Najuspješnije radove možete pogledati u prezentaciji na Onilne izložbi.

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com