JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Obilježavanje Dana ljudskih prava

Ove godine 10.12. se  obilježava 71. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima, historijskog dokumenta od 30 članova koji je odigrao značajnu ulogu u podizanju nivoa zaštitite ljudskih prava.  10 decembra 1948. godine prilikom potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima po prvi put u historiji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome je udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.
Pod ljudskim pravima se podrazumjevaju građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava.
Opća deklaracija o ljudskim pravima naglašava da:
“Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.”
“Svako ima pravo na život, slobodu i vlastitu sigurnost.” …

Kao  svake godine i ove godine učenici i nastavnici naše škole su proveli niz aktivnosti povodom obilježavanja Dana  ljudskih prava.

 • Sa tri filma učestvovali smo na konkursu TPO fondacije na temu „Zahvalnost“. Kroz filmove su učenici prikazali koliko i zašto je važna zahvalnost? Na čemu treba sve biti zahvalan? Kako praktikovati zahvalnost? Filmove su radili sljedeći učenici:
  • Muftić Muhamed VIII-3,
  • Kurt Uma Atifa Maira i Hadžiomerspahić Jan VIII-3,
  • Grupa učenika VIII – 1: Mosca Mila, Zaimović Naira, Dedić Anakin, Ćatić Naida, Mulahasanović  Emir,  Drašković Tara, Pašić Alan, Delalić Lajla, Teskeredžić Ena i  Zaimović Faris VI-1, Mosca Gaia  VI2.
 • Učenici sedmih razreda na časovim Građanskog obrazovanja su radili plakate povodom dana ljudskih prava, te su istima uredili hodnik naše škole.
 • Devet učenika sedmog razreda 10.12.2019 godine je posjetilo Parlament Bosne i HercegovineMreža za izgradnju mira i Info centar Evropske unije u BiH obilježili su Dan ljudskih prava zajedno sa više od 700 gostiju iz čitave Bosne i Hercegovine. Zajedno sa učenicima iz 30 škola, zvaničnicima Evropske unije, ambasadorima, predstavnicima međunarodnih i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, učenici i nastavnica naše škole prisustvovali su događaju koji za cilj ima razvijanje svijesti o značaju poštivanja i uvažavanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Organizacija ovog događaja prije svega daje podršku mladim ljudima koji u svojim školama i zajednicama promovišu izgradnju mira, toleranciju i zaštitu ljudskih prava.

Aktivnosti provela nastavnica građanskog obrazovanja Amela Tiro.

 • Učenici VIII-3 sa razrednicom Indirom Buljubašič na času odjeljenske zajednice bili su vrlo kreativni. Crtali su i pravili stripove putem kojih su pokazali nek od bitnih ljudskih prava, kao što su prava na porodicu, pravo nediskriminaciju, pravo na pbrazovanje…
  Da bismo poštovali ljudska prava moramo učiti o njima, razumjeti ih i koristiti. Zato učimo o ljudskim pravima kako ne bismo kršili prava drugih i kako bi mogli aktivno da učestvujemo u demokratskom društvu i zemlji.

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com