JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Realizovan Sat kodiranja

Od ponedjeljka, 07.12.2020. godine, koristeći platformu Google for Education, po online modelu realizovani su časovi-satovi kodiranja. Časovima je rukovodila nastavnica informatike Azra Kreho. U online učionici, učenici osmog i devetog razreda, te članovi  informatičke sekcije, su se dobro zabavili rješavajući zadatke na drugačiji način. U toku sedmice, u okviru redovnog programa učenici šestog razreda su napravili prvi korak iz oblasti programiranja na jednostavan i zabavan način. Čestitamo našim vriejednim učenicima koji svake godine pokažu zavidan nivo znanja u kodiranju.

Naša škola se već sedmu godinu za redom uključuje u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”. To je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike, a odobrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. U našoj zemlji kordinaciju ovog važnog događaja obavlja Resursni centar za promociju civilnog društva- CPCD. Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale uz popularne tutorijale kao što su Angy Birds, Ratovi zvijezda, Minecraft, Dance Party ili istraživanja umjetne inteligencije. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

U okviru sedmice kodiranja  naši učenici do 15.12.2020. godine mogu napisati i esej do 800 riječi i poslati nastavnici Azri na email azra.kreho@osmccsa.edu.ba na temu “Zašto volim progamiranje?”. Najbolji radovi će biti poslani na konkurs povodom sedmice kodiranja i objavljeni na školskoj web stranici.

A kako smo se lijepo zabavili možete vidjeti na sljedećim slikama.

Pored toga svi učenici i nakon Sata kodiranja mogu okušati svoje programerske vještine na sljedećem linku:

SAT KODIRANJA

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com