JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Filmska radionica

Utorak, 4.12.2018. godine: „Tišina na setu, snimat ćemo. Ton….ide, kamera…ide, akcija…!“ – bile su mnogo puta izgovorene riječi sjajne rediteljice i scenariste filma „Moja strana priče“, Iman Tanović. Naime, od 3.12. – 5.12.2018. odražana je trodnevna besplatna radionica filma koju je realizovala ekipa Viva škole filma. Na ovoj radionici polaznici se prvog dana upoznaju sa osnovama filma, filmskom teorijom, kratkim historijskim pregledom filma od nastanka do danas, sa vrstama kadrova i fimskim zanimanjima. Drugog dana pristupa se realizaciji ideje/scenarija tj. snimanju filma koji prethodno osmisle sami polaznici. Trećeg dana radionice je montaža filma nakon kojeg svi zajedno premijerno odgledaju film. Na radionici je učestvovalo 20 učenika devetih i sedmih razreda. Podsjećamo da je učenik ove škole Dino Aganović, polaznik radionice koja se održala prošle sezone, na 4. Viva film festivalu u kategoriji Omladinski film odlukom žirija dobio nagradu za najbolju režiju. Film “Moja strana priče” je sociološke tematike i govori o životima nekoliko učenika koji su izloženi pritiscima društva, porodice i drugih faktora što utiče na njihovu ličnost, a na prvu se to ne vidi.
Ovaj film će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima takmičiti za neku od nagrada na 5. Viva film festivalu u septembru 2019 godine.
Naša nastavnica Belma Smailagić je vodila ovaj projekat i bila je mentor filma, a pri realizaciji su joj pomogli nastavnice Indira Buljubašić, Zumra Topuz-Agić, Sabina Džeko i domar škole Fikret Hećo.

Više detalja možete pronaći na sljedećem linku:
VIVA festival

Podijeli ovu objavu:
Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com