JU OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo

Ljubičasto jezero

Da li ste znali da postoji ljubičasto jezero?
Da, postoji! To je jezero Hillier.

Najnovija istraživanja konačno otkrivaju uzrok neobične svjetloružičaste boje jezera Hillier, na najvećem otoku u zapadnoj Australiji, a koje već godinama privlači istraživače i turiste.

Otkriveno je da je boja jezera uzrokovana algama koje vole sol, a znanstvenici su potvrdili prisutnost tih i mnogih drugih mikroba ekstremofila, koji doprinose neobičnoj boji jezera, piše Daily Mail.

Hank Green opisao je ekstremofile kao neke od najčudnijih članova ekosistema na Zemlji, s adaptacijom koja im omogućuje život u uvjetima u kojima mogu opstati samo rijetki organizmi. Ovi mikroorganizmi mogu napredovati i u jezerima visokog saliniteta poput jezera Hillier. Znanstvenici su skupljali sedimente i vodu iz cijelog jezera kako bi otkrili koje alge, arheje i bakterije žive u jezeru.

Među mnogim mikrobima koji su skupljeni iz uzoraka jezera Hillier, pronađena je i dunaliella salina, alga koja se smatra glavnim “krivcem” za ružičastu boju jezera. Ova alga bi mogla biti odgovorna i za boju drugog ružičastog jezera – Retba u Senegalu. Dunaliella salina proizvodi pigmentna sjedinjenja koja se zovu karotenoidi, a koja potpomažu apsorbiranje sunčeve svjetlosti, te daju algi ružičastu boju. Uz dunaliellu salinu, znanstvenici su otkrili da ružičastoj boji pridonose i ružičasti mikrobi, zajedno s nekoliko vrsta arheja i tipom bakterije salinibacter ruber.

Podijeli ovu objavu:

Oglasna tabla

Osnovna škola
“Musa Ćazim Ćatić”

Čekaluša 53
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

+387 33 208-567
+387 33 216-567

musacazimc@gmail.com